lyg tie medžiai vasario šerkšną

kiek naktų aš tave sapnuose regėjau, o manasai prince, kiek naktų.
o dabar — stovi ant šaldytuvo, visas raudonas ir metalinis, murki į ausį.

kitchen aid

mano didelis storas morkų pyragas
fotografavo vis dar tėtis

pyragui
2 st. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. sodos
2 a.š. malto cinamono
3/4 a.š. druskos
3 st. tarkuotų morkų (naudojome išspaudas, likusias nuo sulčių; vietoj jų tešlon šliūkštelėjau šiek tiek vandens)
1 st. stambiai kapotų graikinių riešutų
1 st. kokoso drožlių
1/2 st. razinų (pamirkiau jas juodoje arbatoje)
2 st. cukraus
1 st. saulėgrąžų aliejaus
4 dideli kiaušiniai

pertepimui – spjoviau į dorie greenspan siūlymą (cream cheese plius sviestas plius cukrus plius citrina plius, jei norisi, kokosas) ir gaminau “mėnulio” kremą, mat jis mums labai patikęs
500 g pertrintos varškės
100 g cukraus pudros
šliūksnis vanilės ekstrakto
400 ml plakamosios grietinėlės
citrinos sulčių ar rūgšties palei skonį (atsargiai!)

tortui papuošti
stambiai kapotų graikinių riešutų
arba
didelių gražių kokoso drožlių – dailu būtų jas pakepinti

morku pyragas

pasiruošiame: įkaitiname orkaitę iki 160oC, tris 22,5 cm pyrago formas ištepame sviestu ir pabarstome miltais; jei baisu, dugnan įklojame kepimo popieriaus.
pyragui sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną bei druską. kitame dubenyje sumakaluojame morkas, riešutus, kokosą ir nusunktas razinas. aliejų išplakame su cukrumi ligi vientisos masės, po vieną sumušame kiaušinius – po kiekvieno paplakame dar minutėlę. masė turi būti visiškai vientisa. lėtai įmaišome miltus (svarbu nepermaišyti ir neplakti tešlos – miltai turi tik tik dingti), paskiau – morkų masę. išdalijame tešlą tarp trijų skardelių ir kepame 40-50 minučių; pačiame kepimo įkarštyje skardas sukeičiame vietomis ir apsukame, kad keptų tolygiai. kadangi mano orkaitė šiek tiek spyriojasi, vienu metu kepu tik vieną skardą; kita vertus, agnės orkaitė yra puiki, tad visus biskvitukus galima būtų kepti išsyk. ar pyragas iškepęs, tikriname peiliu – įsmeigtas centran, jis turėtų likti švarus. tuo pačiu metu pyragas ims magiškai atšokinėti nuo skardelės šonų. pyragus išimame, pravėsiname penketą minučių ir išimame iš skardelių. paliekame atvėsti.

kremui varškę išplakame su cukraus pudra ir vanile. atskirai ligi standumo išplakame grietinėlę ir atsargiai įmaišome į varškę. nuolat skanaudami, pridedame citrinos sulčių ar rūgšties.

lipdome tortą. ant pirmojo pyrago aukšto negailėdami tėškiame kremo ligi pat šonų. dedame antrąjį sluoksnį (aukštyn kojomis) ir šiek tiek paspaudžiame, kad pertepimas kėsintųsi išlįsti pro kraštus. kartojame dar sykelį, galiausiai uždengiame trečiuoju pyrago lakštu. viršų gausiai aptepliojame kremu ir nubarstome riešutais. jei norisi, galima ir visus šonus paslėpti po kremu, tačiau tada veikiausiai reiktų jo pasigaminti kiek daugiau.

pyragą galima patiekti iškart – na, galbūt palaukus kokį pusvalanduką. mes gi jį transportavome šimtą-su-pliusu kilometrų ir kramsnojome po keleto valandų. gardumynas net Asmeniui, Tvirtinusiam, Kad Nemėgsta Morkų Pyragų. cha!

morku tortas

morkvinis biskvitas – palei Dorie Greenspan. Baking: From my home to yours. kremo šaltiniai – žr. čia.

41 thoughts on “lyg tie medžiai vasario šerkšną

      1. rusvaplaukė Post author

        kikiki, apie morkpyragį irgi, nes mūsuose buvo žmonių, įsitikinusių, kad morkpyragių nemėgsta. cha cha cha. apsigavo.

        E., spėjau išimti Įkalčius greičiau nei pamatei, nes pamaniau, kad girtis negražu, bet pasakyčiau užuominom, kad jis sveria kokių dvyliką kilogramų ir velniškai malonus glostyti. ir murkia. ir geležinis. plakt plakt.

        Like

  1. Asta

    O dievai… Jule! Turėčiau suregszti dabar protingą ir ooo, kokį sakinį, bet… aaaaaaaaaaaaaa!!! Like it, like it, like it. :))))

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      ačiū, Ieva. tavo pasakojimai tik dar tvirčiau pastūmėjo.🙂
      rankos niežti išbandyti. oi pala, jau išbandžiau. .D

      Like

      Reply
  2. Jurga

    Och…. aš be žodžių, be žodžių… kokia dar tave gėda kamuoja, girkis tik per visur kur įmanoma😀 Aš bent jau tikrai taip darysiu, kuomet vieną dieną JIS atkeliaus į mano virtuvę. Taigi tiek norėjai, svajojai ir glostei sapnuose :)))

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      ačiū, J., už spyrį užpakalin – dėl tavęs ir įkėliau, savo įgimtą kuklumą perlaipiojau.

      Like

      Reply
  3. Ieva

    Jule…
    negaliu patikėti..ne ne ne.. Tu TURI kitchenaid…
    net burna atvipo.
    kaip čia? mieloji prancūzija suteikė šią galimybę?

    nu ir morkų pyragas unreal..dievinu aš juos visus labai labai.
    reiks ryt mažu daryt.

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      matai, Ieva, čionais būdama aš kaskart važiuodama pro galleries lafayette ar kokią virtuvinę parduotuvę, vis užbėgdavau jo paglostyti. visiškai rimtai. tai vieną vakarą teko giliai įkvėpt ir pasiryžt ,)

      Like

      Reply
      1. Ieva

        Oj Julyt, žinau žinau, ką tai reiškia…aš ir vis užlėkdavau į kokį didesnį centrą, paveizėt, pafotkint, paglostyt…bet ale nuostabumas, kad pasiryžot. juk negaila. oh ah..džiaugiuos dėl jūsų, o man dar beliks svajot apie jįjį. neseniai pasidžiaugiau juo, tik baltu egzemplioriu.
        šiandien darysim jūsiškį morkų tortukąąąąąą. labai įkvepė jis mane. ačiū. tai kada lietuvėlėj būsit?

        Like

      2. rusvaplaukė Post author

        lietuvon tikiuosi po pusantros savaitės kokios pargrįžt, va. ir tada jau ilgai ilgai ilgai.

        o jumis ligi kada kituose žemynuose vaikštinėsite? visą vasarą?

        Like

      3. Ieva

        MmM, dar tik pasidžiauk francija, bo pasiilgsi manau tikrai.
        oui, oui, visą vasarėlę vaikščiosiu.
        beje, puikus didelis ir storas pyragas gavosi. pagyrimai nuo visų, julyt.

        Like

      4. rusvaplaukė Post author

        šaunu. smagu girdėti tikrai labai.
        o ką gi vietoj pertrintos varškės naudojote? cream cheese?

        Like

    1. rusvaplaukė Post author

      duosiu duosiu🙂
      man tai vis dar nesitiki, tik taip mest akį užmetu, žvilgt žvilgteriu ir toks džiaugsmukas pilve sukyla. va.

      Like

      Reply
  4. Živilė

    OMG OMG OMG, kooooks grožis :))))))))))))) Super, pasisekė :)) Dabar tai pasipils :)) kaip grybai po lietaus pyragai pyragaičiai :)) ane?🙂

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      na, pirmiausia mums abiems reik tėvynėn parsirasti, bet po to tai jau taip.
      ir duonos, duonos!

      Like

      Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      o ko čia neleist :)?
      aš tai jau kelerius metus pastebiu, kad per sesiją šoklado suvartojimas išauga bent trigubai. na, kitų cukrų irgi, bet šokolado yyypač😀

      Like

      Reply
      1. Indre

        Jau kitam blog’e guodžiaus, kad mane motyvuoja birželio gale busiančios giminaičių vestuvės. Vis tiek norėsis pasipuošti, o nuo pyragų atsiradusios barankos nepuoš😀 tai varvinu varvinu seilę ir sakau – kai jau jos praeis, va tada nereiks mist salotom ;D

        Like

  5. Ieva

    taip, cream cheese. tik man asmeniškai ta cream cheese nelabai, nes jau buvo pasūdytas, ir kad ir kiek dėjau citrinos, nesijautė man jos.

    Like

    Reply
  6. Pingback: Morkų tortas su varškės kremo pertepimu | Saulėta virtuvė

  7. Pingback: Morkų tortas

  8. Pingback:   Receptų medis » Blog Archive » Morkų tortas

  9. Pingback: Kepykla nr. 5 » Blog Archive » And your mommy suddenly becomes your daddy and everything looks like a giant cupcake

    1. rusvaplaukė Post author

      Gintare, kadangi šis pyragas gana drėgnas, bijočiau kepti tik vieną ir vėliau pjaustyti – geriau visgi kepti atskirai. Jei visgi norite mėginti, aš kepčiau pusantros valandos (ar šiaip, ar taip patikrinčiau pagaliuku). Jei orkaitė kaip manoji ir degina viršų, uždengčiau folija.

      Like

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s