i’m a high school lover, and you’re my favorite flavor.

normalūs žmonės daro, pavėsyje pastebėję plius trampenkis (ir plius tramaštuonių prognozes savaitgaliui)?

tikra tiesa! – kepa sausaines ir tartus su voveraitėmis vakarienei; ir šiaip, kaitina virtuvę, kol pro langus ima veržtis dūmai, ant kurių užmetę skraidantį kilimą, bandytume nuskristi kur vėsiau, bet, pala, juk net sibire plius trisdešimt ir tirpsta ledynai, per televizorę rodė.

paskiau tie normalūs žmonės praktikuoja neigiamą pykčio reiškimą, neteisingą – mintimis spardo viską, ką tik išgali, keikiasi ir putoja, nes, ėmus ramiai kalbėti su plakta grietinėle – man nepatinka, kad tu, net neišsiplakusi, imi ir persiplaki, nors aš tavimi ir rūpinuosi, iš anksto laikau šaldiklyje – gali prireikti šmurkštelti žaliosna kelnėsna ir pasiprašyti atostogų antakalnio miškuose.

dar saujomis mėtausi mėlynėmis – taip, tarsi daugiau jų gyvenime nebeketinčiau ragauti. tokios tokelės, nieko nepadarysi.

p.s. šit’s tort’s pasigaminasi lengviau nei kad gali atrodyti, tikrai!
p.p.s. fotografavo vis dar tėtis.

mėlynių - ramunėlių tortas

mėlynių tortas su ramunėlėmis
18 cm tortas

mėlynių pyragui
100 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
47 g cukraus
1 (mažesnis) kiaušinis
30 g tirpinto ir ataušinto sviesto
87 g natūralaus jogurto
55 g mėlynių

mėlynių putėsiams
3 g želatinos
140 g mėlynių
22 g cukraus
112 g riebios grietinėlės

ramunėlių putėsiams
2 kiaušinių tryniai
2,5 g želatinos
29 g vandens (pastaba: naudojau daugiau, bo tokio kiekio ramunėlių man net nepavyko sudrėkinti šia trisdešimčia gramų; taigi vandens pyliau daug, verdant sirupą jis vis viena nugaruoja)
33 g cukraus
140 g riebios grietinėlės
9 g džiovintų ramunėlių

ramunėlių sirupui
85 g vandens
1 v.š. džiovintų ramunėlių
1 v.š. cukraus

pagrindui 20×20 cm kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. miltus persijojame su kepimo milteliais, įmaišome cukrų. atskirai sumaišome kiaušinius, jogurtą ir sviestą. įmaišome šią masę į miltus, kol nebesimatys sausų miltų. atsargiai įmaišome mėlynes, stengiamės jų nesutraiškyti. tešlą supilame į paruoštą skardą, išlyginame paviršių ir kepame iki 175° C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min – patikriname dantų krapštuku. atvėsiname.

ramunėlių putėsiams ramunėles užplikome verdančiu vandeniu ir paleikame kokioms 15 minučių, kad pritrauktų. nukošiame ir išspaudžiame žoleles. į puodą supilame ramunėlių nuovirą ir cukrų. uždengiame ir užverdame ant vidutinės ugnies. sirupui užvirus, atidengiame ir paverdame iki 114oC (jei neturime termometro, galime tikrinti taip: imame vielinę kilpelę (pėvėzė, pagamintą iš sąvaržėlės), pamirkome sirupe ir bandome papūsti – pasiekus tinkamą temperatūrą, turėtų pavykti išpūsti burbulioką, nesusprogdinus plėvelės.).
tuo metu želatiną užpilame 1 v.š. šalto vandens ir išbrinkiname. trynius išmaišome (KA, aš tave myliu ♥). išbrinkusią želatiną ištirpiname ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. kai cukraus sirupas pasiekia 114oC, jį lėtai supilame į plakamus trynius. nenustodami plakti plona srovele supilame ištirpintą želatiną ir masę išplakame iki beveik-baltumo, kol jos tūris padidėja kelis kartus ir ji ataušta. įmaišome išplaktą grietinėlę.

mėlynių putėsiams želatiną užpilame 1,5 v.š. šalto vandens ir išbrinkiname. mėlynes sutriname, suberiame cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirpsta. įmaišome želatiną. ataušiname masę iki kambario temperatūros ir įmaišome išplaktą grietinėlę.

sirupui ramunėles su cukrumi užpilame verdančiu vandeniu, uždengiame ir palaikome 15 minučių, kad pritrauktų. nukošiame.

iš mėlynių pyrago išpjauname 18 cm skersmens apskritimą ir įspaudžiame jį į torto formą. pagrindą gausiai sulaistome ramunėlių sirupu. sukrėčiame ramunėlių putėsius, išlyginame paviršių ir bent 30 minučių pašaldome, kad sustingtų (ar nors apstingtų).

supilame mėlynių putėsius, išlyginame paviršių ir pašaldome per naktį – aš kišau šaldymo kameron, o kitą dieną, likus kokioms šešioms valandoms ligi skanavimo, ištraukiau ir palikau šaldytvue atšilti. nuimame torto formos kraštelį, papuošiame šviežiomis mėlynėmis ir plakta grietinėle.

žavimės savo darbu ir plojame katučių.

mėlynių - ramunėlių tortas

receptą užmačiau pas sonatiną, tik pritaikiau savo mažesnei formai – ei, mes tik trys valgytojai!

24 thoughts on “i’m a high school lover, and you’re my favorite flavor.

  1. rūt

    pas mane ta pati situacija su orkaitės kaitinimu.. kažkaip atsiranda progų pyragams su uogomis kepti. 🙂 pastaruoju metu su juodaisiais serbentais, nes mėlynes nusibodo rinkt..

    o tortas laaabai skaniai atrodo! mielai paimčiau gabalioką jo dabar, prie įpusėtos rytinės kavos. 🙂

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      taip taip, o aš šitą tortą ketinu ir su juodserbenčiais išbandyti ta proga, kad jau jų turime sode, va, o mėlynes tik tingiai perkame turguje.

      Like

      Reply
  2. Jurga

    Vaje, kaip gražiai ir skaniai viskas atrodo! Ir sudėtingai – maišom, kepam, užpilam, išlyginam 🙂 Uf.

    Bet tai kaip gerai, kaip gerai, kad ne aš viena tokia normali, kuri kepa per tokius karščius 😀

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      Jurga, žinok, čia atrodo sunkiau nei kad yra. tikrai tikrai!
      ah. man irgi ramiau ant širdelės, kad dar kažkas vilniuj yra, orkaites kaičiantis, va taip va.!

      Like

      Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      oi, Ievut, grįši – ir tu suksiesi. bet juk ir užatlantėj virtuvėj pasisukinėt gauni, non?
      tavo ovaltine vis dar laukia!

      Like

      Reply
      1. Ieva

        Taip, Julyt..tikrai daugiau suksiuos, kai grįšiu, mat čia nelabai kada būna, nebent spec. progoms..o aš jau ir nusiminus, kad nekepu tiek..per mažai, bet giminės jau draudžia, mat susirūpinę savo formomis ;/ nesamonation. Bet dar laukia vienas gimtadienio tortas tikrai, jėjė.
        Ooooo ovaltine? man parvežei? kaip miela mielybė. Smagu būt susitikt, mat aš manau Vilniui būsiu rugpjūčio 25-28 dienomis. Išeitų?

        Like

      2. rusvaplaukė Post author

        nugi žiūrėk, mergyčka, tikrai tau vežiau! pilnon bagažkėn per jėgą grūdau.
        mainom į buteliuką grade b maple syrup, kokį tamsiausią-įmanomą-rasti, a :D? pretty please with sugar on top?

        tikrai, kurią nors dieną iš 25-28 susitiksime kavos ir pyragėlio, sutarta!

        Like

  3. Brie

    Oi, kaip seniai praktikavau savo matematikos įgūdžius šiame bloge… Ta citata viršuje, tai iš kadaise mano mylimiausios paauglystės dainos, mm nostalgija…

    Pyragas atrodo uber fantastiškai ir fotografijos labai viliojančiai, aš visada žavėjausi kitų žmonių konditeriniu talentu viską padaryti taaaip tvarkingai, kruopščiai ir idealiai. Ech, na gal someday ir aš turėsiu kantrybės:)

    P.s. galvojau aš vienintelė kalbuosi su maisto produktais gamindama ir užverčiu dūmais ir taip kaitroje skendinčius namus 🙂

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      agha, bri, – playground love ir man taip ankstyva paauglyste kvepia, taip kvepia; o praėjusią savaitę vėl ana ausyse skambėti pradėjo – nejau varysi lauk?

      ir bri, tik nereikia! – atsirado mat panelė atgrubnagė .P

      Like

      Reply
  4. Asta

    Yra ir kaune normalių žmonių – prie kažkeliasdešimt laipsnių temperatūros kaitinančių pusdienį orkaitę iki kelių šimtų. Sakyčiau, mes patys normaliausi žmonės :))

    Jule, auč, koks tortas. Nuooostabiai atrodo ir linkėjimai tėčiui – puikiai jis darbuojasi penktos kepyklos labui 🙂

    Bet tie, žinok, (ką veikiame?), tai gąsdina, o dar tokie ryyyškūs :)) Sakai, lengva? Pabandysiu patikėti, o jei pavyks, gal pakils rankos ir man išbandyt. Gal 😀

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      žo, man toks įspūdis, kad iš tiesų VISI normalūs žmonės protestuoja prieš vasaros karščius ir retsykiais pakalbina maišioką miltų ar pakutį sviesto. viskas gerai, čia MES valdom!

      aha, dabar taip peržvelgiau – ale tikrai tiek daug tų veiksmų veiksmukų, bet, žinoki, nebaugus tortas. kam jau kam, o tau tikrai nebūtų iššūkis 🙂

      Like

      Reply
      1. Asta

        Na jau, na jau. Bet žiūrėsim – niekada nesakyk niekada, taip sakant 🙂 O šiaip.. visada atrodo baisiau iki kol į ranką šaukštą paimi 😀

        Taip taip, mes visiškai normalūs žmonės, ką aš sakau :))

        Like

  5. Ilona

    Tooobulas torčiukas.

    Orkaitės kaitinimas “prie trampenkių” – plačiai paplitusi liga 🙂 Ligos simptomus šiek tiek sumažinti padeda duonkepė.

    Like

    Reply
  6. Roberta

    wuaaah!!! įstojau į olandus!!! tai noriu šventės su tavo kokiais gamintais gardumynais, kad ir šiuo tortuku, katro negalėčiau valgyt dėl alergijos ramunėlėms, bet turbut todėl mane ir žavi jis. ;D

    Like

    Reply
  7. Pingback: Kepykla nr. 5 » Blog Archive » But everything looks perfect from far away

Leave a comment