summertime sadness

Kai atėjo pavasaris, aš mylėjau visus: Edinburgą, tokį gražų, žydintį, atsigaunantį, jaunus berniukus iš darbo, gražius vaikinus gatvėje, merginas, kurios gerai rengiasi, atsiminimus ir savo širdį, išplėštą iš niūrios buities naujam gyvenimui. Man atrodė visai šaunu būti Head Pastry Chef kepykloje ir kas dieną kepti keksiukus. Man atrodė, kad aš eisiu į koledžą ir po metų važiuosiu į Šveicariją dirbti už daug pinigų. Aš buvau Portugalijoje ir vaikščiojau su akiniais nuo saulės, valgiau skaniausius pyragėlius ir gėriau alų parke su madingiausia Lisabonos mergina. Aš buvau Italijoj ir aplankiau drauges, valgiau nuostabią kukurūzų košę (nu, taip taip, polentą, tiesa,) su grybais baruose, gėriau spritzus ir šokau su italais. Aš galvojau, kad mano gyvenimas yra tobulas, nors vienas senas draugas mane išmokė niekad nenaudoti šito žodžio viešai.

Aš padariau klaidą ir nuvažiavau į Lietuvą tačiau. Ėjau susitikti su draugais ir vaikščiojau pėsčiomis po Vilnių. Vagiau bandeles iš Thierry ir kimšau jas senamiesčio gatvėse, gėriau margaritas po didžiuliais skėčiais pliaupiant lietui ir kviečiau mamą švęsti su manim mažų Vilniaus stebuklų. Aš pavydėjau visiems savo draugams, kurie gyvena Lietuvoj ir visai negalvojau apie grįžimą į Edinburgą. Aš daug daugiau galvodavau apie grįžimą į Lietuvą ir saldų gyvenimą joje, bet vis reikėjo priminti sau, kad ne dabar, kad dar ne tuoj.

Norėčiau išplėšti savo širdį ir neturėti jokių sentimentų, nejausti nostalgijos ir neįsimylėti beprotiškai visko, kas gražu. Bet viskas, ką galiu daryti, tai kepti iki kol pamiršiu Vilnių.

rausvas balto šokolado ir migdolų brownie su avietėmis

80 g levandų cukraus
170 g cukraus
5 kiaušiniai, kambario temperatūros
180 g miltų
80 g maltų migdolų
300 g sviesto, kambario temperatūros
300 g balto šokolado
200 g šviežių aviečių
1 arbatinis šaukštelis vanilės eksrakto
rausvos spalvos maistinių dažų
migdolų drožlių

1. Trečdalį puodo pripildyti vandens. Vandenį užvirti ir tada išjungti ugnį, o ant puodo viršaus uždėti dubenėlį (stiklinį ar metalinį) su kubeliais supjaustytu sviestu ir kuo smulkiau sukapotu baltuoju šokoladu. Palaukti, kol šokoladas ir sviestas ištirps, pamaišyti, kad jie susijungtų į vientisą masę.

2. Kiaušinius sumušti į didelį dubenį, supilti cukrų ir levandų cukrų (alternatyviai galite tiesiog naudoti baltą smulkų cukrų ir pusę valgomojo šaukšto levandų žiedų). Išsukti mediniu šaukštu ar šluotele – kiaušinių nereikia išplakti iki purumo, tiesiog paplakti/pamaištyti, kol cukrus aptirps ir kiaušinių masė šiek tiek pabals.

3. Atskirai išsijoti ir pasverti miltus, į juos pasverti maltus migdolus. Kepimo skardos dugną iškloti kepimo popierium: jei išsikirpsite juostą, kurios plotis yra kaip jūsų kepimo skardos dugno plotis, o ilgis didesnis, įkloję kepimo popierių į vidų pamatysite, kad iš skardos išsikiša dvi ‘ausytės’, kurios padės iškelti visą pyragą vėliau.

4. Ištirpusį sviestą ir šokoladą supilti į kiaušiniš masę. Pamaišyti ir įpilti vanilės ekstrakto. Įpilti maistinių dažų ir išmaišyti. Suberti miltus su migdolais ir išmaišyti viską metaliniu šaukštu. Supilti į skardą. Pabarstyti avietėmis ir migdolų drožlėmis.

5. Kad nesudeginčiau balto šokolado, pyragą kepiau 150 C kokias 15 minučių ir tada sumažinau temperatūrą iki 100 C laipsnių ir kepiau dar 40 minučių. Tokiam pyragui netgi tiktų pasėdėti per naktį jau išjungtoj orkaitėje ir valgyti jį tik iš ryto.

5 thoughts on “summertime sadness

  1. Dalia

    O dieve, kaip tu taikliai ataidejai mano sirdies skausma! 🙂 Beje, as taip pat gyvenu Edinburge ir sergu baisia namu liga.

    Like

    Reply
  2. bz

    Nu karts nuo karto vis paskaitau, seilę pavarvinu,bet šį sykį…taip už širdies sugriebė ir dar tos avietės koridos raudonumo fone…tikriausiai ir liežuvį praryti galima 🙂

    Like

    Reply
  3. Monika

    “Bet viskas, ką galiu daryti, tai kepti iki kol pamiršiu Vilnių.” – kaip iš kokios Kaniavos dainos man mintyse nuaidėjo šis žodžių tvarinys.

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s