blossoms of days to come

ankstų rytą norfėje groja kažkuri iš amelie melodijų, o aš prisimenu, koks virpuliukas kadaise bėgiodavo rankom ir nugara, kai Artėdavo Rugsėjis ir Reikėdavo Prekintis Mokyklai; ir tą naujos kuprinės ir dar neatverstų sąsiuvinių kvapą, jauduliuką, pradedant Naują Užrašų Knygutę ir viltis Šiemet Rašyti Tvarkingai, ir – dar kai mokiaus Tuskulėnuose – neramų laukimą, gal bus naujokų.

o tada mes užaugame, ir mokslo metams pasiruošti pakanka tik pakelio spalvotų tušinukų, ir tai — tik todėl, kad šiemet tikrai turėsiu tvarkingus užrašus, va.

dar, kol buvo Vasaros Vidurys, kepiau pyragą su slyvomis, ir visai nebeturiu ūpo fotkinti, todėl nuotraukas vagiu iš tėčio.

slyvų pyragas

dubtelėjusių slyvų pyragas su meduoliais kvepiančia tešla

1,5 st. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
1/4 a.š. malto kardamono
70 g kambario temperatūros sviesto
1/4 st. tamsiai rudo cukraus
1/4 st. baltojo cukraus (arba vietoj šitų abiejų beriame 1/2 st. šviesiai rudo cukraus!)
2 dideli kiaušiniai
1/3 švelnaus skonio aliejaus
tarkuota apelsino žievelė
1,5 a.š. vanilės ekstrakto
slyvų — priklauso nuo dydžio! jei didziulės, pakaks 8

slyvas perpjauname pusiau, išimame kaulą.
įkaitiname orkaitę iki 180oC, pasiruošiame 20x20cm kepimo formą: ją ištepame sviestu, išbarstome miltais, o jų perteklių išpurtome.
sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską ir kardamoną.
išplakame (KA, aš tave myliu) sviestą, kol jis taps minkštas ir kreminis – teks plakti kokias 3 minutes. suberiame cukrų ir plakame dar porą minučių. po vieną įkuliame kiaušinius, po kiekvieno paplakame po minutę. vidutiniu greičiu įplakame aliejų, vanilę ir apelsino žievelę – masė turėtų atrodyti lengvutė ir vientisa. lėtai įmaišome sausąjį mišinį, nepermaišome!
tešlą supilame į kepimo formą, ant viršaus perpjautąja puse į viršų sudėliojame slyvukes. jas spustelime, kad įsipatogintų.
kepame apie 40 min, kol viršus taps medaus rudumo (taip taip, pripažįstų — perkepiau!), ir dantų krapštuko testas patvirtins: gatavas!. išimame iš orkaitės, tačiau paliekame skardoje 15 minučių; išimame ir leidžiame atvėsti.

pyragas elgiasi taip gana įdomiai: pirmąją dieną rodo dantukus ir trupa trupa nelyg koks be glitimo būtų (melagis!), o pernakvojęs sandariame maišelyje, tampa minkštesnis ir drėgnesnis.

valgėme, aišku, su liOdais, kuriuos dabar ruošiame kitaip: naudojame pusę skardinės sladinto ir pusę stiklinės nesaldinto kondensuoto. ir dar šliūkštelime degtinytės, kad nesustingtų į kaulą!

p.s. cukraus kiekį mažinau! originale siūloma naudoti 3/4 st. šviesiai rudo cukraus, tad, jei mėgstame saldžiau (mirkt mirkt), atkreipkime dėmesį!

Nusižiūrėta iš: Dorie Greenspan. Baking: From my home to yours.

12 thoughts on “blossoms of days to come

  1. ruta l

    Oi kiek prisiminimu sukelei! apsipirkimo mokyklai diena buvo kone sventa – sarasiukas ko reikia ko nereikia ilgiausias, naujos uzrasu knygutes pirkimas pats svarbiausias.. 🙂 smagu…
    O dabar.. viska (kokius penkis sasiuvinius) nusiperku pakeliui i mif’a pries pat pirmasias paskaitas.

    Like

    Reply
    1. rusvaplaukė Post author

      aha, į akrę pirkti visko.
      dar atsimenu, kaip per penkias parduotuves Gražiausių Sąsiuvinių ieškodavom. ką čia penkias – per visą miestą (o kartais ir kelis). vajei! ir dalindavomės Lobiavietėm – “man mama “senukuose” gražių rado”. šypt.

      o aš šįmet išvis nė vieno nepirksiu, rašysiu į lapus, prancūzų primokyta; va.

      (kada grįžtat?)

      Like

      Reply
      1. ruta l

        Na tie uzsieniai ir primoko! O cia tai tiek daug tobulu sasiuviniu yra, kiekviena karta seile varvinu ;D deja, negaliu ju pirkti, nes i lagamina siaip ar taip netilpsiu..
        Griztam rugsejo 19, jau taip greitai, kad net baisu darosi – atrodo tik tik atvaziavom..
        (as siemet senukuose irgi tikiuosi ka gero surasti :))

        Like

      2. rusvaplaukė Post author

        eik tu sau. pernai net neišgirdau tavo atostogų – prasilenkėm su tais užsieniais, bet šiemet norėčiau klausyti ausis ištempusi, gal kada kokios kavos arbatos už senus gerus laikus :)?

        Like

      3. rusvaplaukė Post author

        ir, žinok, vakar mą kaip tik pasakojau, kad norėčiau į amerikę, bet iš ten su visais daiktais nepargrįžčiau, nebent per kamčiatką mašiniuku..

        Like

Leave a comment